O nama

Rezanje i obrada kamena od 1968. godine

Klesarstvo Jakšić - ručna i strojna obrada kamena

Naša priča o kamenu započinje na Braču, otoku koji je od svojih antičkih korijena okrenut sebi i starim oblicima graditeljske baštine s prvim nastambama od kamena i ploča koji su jedini bili na raspolaganju vrijednom stanovništvu. Još je veliki pjesnik Vladimir Nazor sredinom XX stoljeća pisao o Braču kao otoku bez palača i spomenika čiji je kamen "gradio i hramove Dioklecijanove, sarkofage za pogane, ploče i križeve za kršćane." To je mramor koji blista na suncu, glas otoka koji ostaje u ušima …

Obitelj Jakšć generacijama se bavi graditeljstvom i klesarstvom i to upravo u opjevanim Selcima koji su se svojim bijelim pločanim krovovima doimali kao neki začarani svijet. Sve u tom mediteranskom mjestu živi za kamen, na kamenu i od kamena, a ljubav prema skladu, jednostavnosti i neprolaznost utkana je u novu firmu koja je kao Klesarstvo Jakšić utemeljio gospodin Vinko Jakšić 1968.godine. Kao da se sva ljepota kamena slila o oblikovnu ljepotu njegove obrade koja je s vremenom presudno usavršila ne samo ručni već i tehnološki pristup klesarstvu. Ipak, nikad se kamenu nije prilazilo olako i na brzinu, uvijek se u njemu osluškivala neka prastara priča, neko unutrašnje zvono, pratio se put njegovih skrivenih vena …

Majstori koji su se specijalizirali u ručnoj obradi kamena dugo su svladavali razne tehnike od "punta mlata", "martelina", "bućarda" i druge, a upotrebljavaju najsuvremeniju tehniku i opremu koje su odavno nadišle prostu obradu kamena kojim oblažemo podove, zidove, stepenice i druge djelove arhitekture … Naime, ljepota kamena nije nužno vezana s poliranim kamenom, pa raznolike mogućnosti površinske obrade kamena od pjeskarenja, paljenja ili glačanja njegovu izgledu daju posebne estetske i utilitarne vrijednosti.

Sve to utječe na to da kamen kojega mi obrađujemo asocira na dugogodišnju tradiciju i naslijeđe, ali u isto vrijeme on nosi u sebi opjevanu snagu, prestiž i ugađa našem životu poput "zamrznute glazbe" (Pitagora).

Suvremeni uvjeti življenja u namjeri da olakšaju podizanje objekata od masivnog kamena i snize cijenu proizvodnje, koriste tehnologiju koja je raznolikom preradom kamena našla svoje mjesto u unutrašnjim i vanjskim prostorima. Stručno pripremljena podloga, bilo da je riječ o vanjskim ili unutarnjim podovima, vodi računa o debljini kamena, načinu polaganja , dilatiranju većih površina i hidroizolaciji vanjskog poda. Naručitelj može dobiti kamen u različitim varijantama. Na to se utječe završnom obradom u skladu sa željom kupca.

Dugogodišnjim iskustvom u eksploataciji i obradi kamena Klesarstvo Jakšić iskazalo se kao uspješna tvrtka koja je na domaćem tržištu stekla veliki ugled te kvalitetom kamena, stručnošću i savjetima spremno ušla i u najsloženije radne zadaće koje su s godinama rasle i usavršavale radnu vještinu i znanje. Sve je to omogućilo da se klijentima ponudi bogat asortiman kamena tako da se rezultati uspješne suradnje vide u brojim izgrađenim objektima poglavito uz morsku obalu.

Uvijek naglašavamo kako je nužno razlučiti prednosti ručne, odnosno strojne obrade i nikad ne zamjeniti ručnu strojnom. Klesarstvo Jakšić koje ima iskustvo obrade kamena od 1968. godine, razvija oba pristupa klesarstvu. Specijalizirani majstori za ručnu obradu rade sve vrste zahtjevnih tradicionalnih detalja kakve je strojno nemoguće napraviti kao što je na primjer način obrade kamena poznat kao “fina martelina”, te razni drugi postupci obrade kamena. Na skladištu uvijek imamo stotine kubika raznih vrsta kamena iz cijelog svijeta.