Kamen, granit, mramor

Definicije i pojašnjenja povezanih pojmova
Pitanja i odgovori

Kamen, granit, mramor - u čemu se razlikuju ?

 • Kamen - vapnenac. Koja su svojstva materijala i najčešća primjena ?
  Tvrdi vapnenci su kompaktne stijene, čvrste i otporne na habanje pa se često koriste za oblaganje podova i šetnica. Srednje tvrdi vapnenci su umjereno porozni, srednjih čvrstoća i manje otporni na habanje. Mogu se ugrađivati kao vertikalne obloge zidova, ali ih je u tom slučaju dobro zaštititi od utjecaja atmosferilija.
 • Mramor - svojstva materijala i primjena ?
  Mramori su tvrde i srednje tvrde karbonantne, kalcitne i dolomitne stijene, sedimentnog i metamorfnog postanka. Nepostojane su prema djelovanju okoliša i atmosferskih prilika. Njihove polirane površine u eksterijerima mogu gubiti sjaj. Namjenjeni su ugradnji u interijerima, a ako su im površine obrađene brušenjem i ozrnjavanjem, onda se mogu koristiti i u eksterijerima.
 • Granit - svojstva i primjena ?
  Graniti imaju zajedničko svojstvo trajnosti i nepromjenjivosti izgleda. To su izrazito tvrde silikatne stijene. Poliraju se do visokog sjaja, a površine im se mogu i drugačije obraditi, npr. paljenjem. Najviše se koriste kao horizontalne i vertikalne obloge interijera i eksterijera. Prikladni za izradu grobnica i spomenika, kao i radnih kuhinjskih ploča.
Pitanja i odgovori

Cijena grobnice i spomenika

 • O čemu ovisi cijena oblaganja grobnice ?
  Cijena oblaganja grobnice i spomenika ovisi o nekoliko detalja. Prvi detalj su dimenzije betona: dužina, širina i visina. Što su veći iznosi, više se materijala koristi, pa je i cijena veća. Drugi detalj su materijali koje koristimo. Najpovoljniji su vapnenci, mramori su nešto skuplji, a graniti najskuplji. Idući detalj su debljine materijala: debljina od 5 centimetara obloga je skuplja od debljine 3 centimetra, a kada je koja optimalna i dovoljna, treba se posavjetovati s iskusnim stručnjakom – klesarom. Slijedeće što bitno utječe na ukupnu cijenu su vidljivi rubovi: ako su ravni to je povoljnija varijanta od zaobljenih ili profiliranih. Sigurno su profilacije i zaobljenja oku ugodnija, ali i jednostavnost ravnih rubova može biti dovoljno dobro rješenje.
 • Što utječe na cijenu spomenika ?
  Izgled i detalji spomenika su čimbenici koji utječu na cijenu izrade i postavljanja. Najjednostavnije rješenje je ravna lapida – natpisna ploča koju u bogatijim izvedbama možemo pronaći u sklopu spomenika kao što su kapelice. Dodatni kipovi i vaze dodatno povećavaju cijenu. Ukoliko uz tekst koji se uklesava na spomenik (imena pokojnika i godine) želimo dodati fotografije, onda posebna tehnika izrade (fotokeramika) dodatno uvećava cijenu jedne kompletne grobnice.
Pitanja i odgovori

Zaštita i čišćenje kamena

 • Može li se čišćenje kamena kvalitetno obaviti običnim izbjeljivačem ?
  Ne preporuča se zato što izbjeljivači često sadrže natrijev hipoklorit koji se koristi u čišćenju bazenske vode ili u sličnim prigodama. Taj kemijski spoj može prouzročiti nadraživanje kože i očiju. Prema studiji koja je obavljena u “American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine” korištenje izbjeljivača jednom tjedno može biti rizičan faktor kod odraslih ljudi (na primjer za bolest astme). Nadalje, objavljeno istraživanje u britanskom “Medical Journal’s Occupational and Environmental Medicine” upućuje na to da uporaba izbjeljivača može pospješiti oštećenja sluznice, infekcije ili upale.
 • Zašto se impregnirane površine opet mogu zaprljati kao i one koje nisu tretirane ?
  Zato što primjenom impregnacije postaju otporne na upijanje vode i masnoće, dok se i dalje mogu zaprljati kao i da nije bilo tretiranja impregnacijom. Stvar je u tome da ih je ipak kudikamo lakše očistiti, nego da nisu impregnirane. Uz to će na primjer smolu koja je pala s drveća biti i dalje malo teže ukloniti s kamene površine, samo ona u slučaju da smo kamen prethodno impregnirali, neće ostaviti trajne posljedice.
 • Zašto kamene podne ploče od vapnenca blijede iako su impregnirane ?
  Čista voda ima pH vrijednost 7.0 dok je kišnica zbog nazočnosti ugljičnog dioksida, sumpora i dušika blago kisela (pH vrijednosti od 4.1 do 6.7). Nadalje, vapnenac i mramor su lužnati zbog toga što sadrže kalcij karbonat (CaCO3) pa su osjetljivi na kisele tekućine. U konačnici to doprinosi izbljeđivanju, pogotovo u gradskim uvjetima gdje je zrak višestruko zagađen u odnosu na ruralna područja. Impregnacijom umanjujemo neželjeno djelovanje kišnice ali je ne možemo potpuno izbjeći.
Pitanja i odgovori

Epoksi smola za kamen

 • Što su to Megapoxy smole ?
  Megapoxy je robna marka visokokvalitetnih smola i strukturalnih ljepila. Koristi se u mnogim granama industrije, a najčešću primjenu ima u građevini. Megapoxy je najprodavanije epoksidno ljepilo u Australiji, a također je prisutno i na svim tržištima svijeta. Proizveden je na bazi epoksida što znači da je dvokomponentno i kad se jednom promiješa ostvaruje jaku strukturalnu vezu. Megapoxy proizvodi su superiorni građevni materijali koji već četrdeset godina daju kvalitetna rješenja za razna konstruktivna ljepljenja, kemijska sidrenja, izradu epoksi podova, zaštitu betona i metala, injektiranje i poravak betona, upotrebu u nautičkom sektoru, ugradnju i radionička lijepljenja granita i mramora.
 • Koje su prednosti Megapoxy PM ljepila za kamen ?
  Megapoxy PM je epoksidno ljepilo koje lijepi kamen, mramor i granit za beton, drvo, čelik, prirodni kamen i sve druge građevinske podloge. Prikladan je za lijepljenje ploča velikih formata u unutarnjim i vanjskim prostorima. Nekapajuće svojstvo omogućuje monterima preciznu montažu na neravnim zidovima kao i oblaganje nagnutih površina prema zahtjevima projekta. Pri montaži rasteže se za kamenom tako da je naknadno poravnavanje jednostavno. Potpuno je kemijski inertno i ne prlja i ne probija na površinu ni kod najosjetljivijih vrsta mramora. Megapoxy PM oslobađa montere teških vreća ljepila i cementa. Može se miješati i pripremati točno na mjestu gdje se ploče lijepe. Tehnika lijepljenja na principu točke stvara ventilirani prostor između zida i ploče, zahvaljujući kojem nastaje termalna i akustična izolacija. Takva tehnika povećava brzinu montaže dva do tri puta, te zbog male količine ljepila montažu čini u konačnici i povoljnom. Njegova elastičnost osigurava trajan i čvrsti spoj čak i pri seizmičkim i drugim pomjeranjima, na primjer kod vibracija u liftovima.
 • Koju Megapoxy smolu koristiti ?
  Vrlo je važno odabrati točno određeni proizvod za određenu namjenu. Trenutno se u Hrvatskoj prodaje Megapoxy PM, 69, H, HX, 132 i MC. Isto tako su u ponudi sustavi za injektiranje kamenih i mramornih blokova, poravak betona, kao i pigmenti za bojanje smole.
 • Koliko je trajan osušeni Megapoxy ?
  Suhi Megapoxy je kamenolika ali elastična, kemijski inertna očvrstina koja se ne mijenja starenjem. Očvrstina ne podliježe utjecajima i zadržava čvrstoću i elastičnost na temperaturama koje variraju od preko 90 stupnjeva C do ispod 30 stupnjeva C, bez mekšanja i trvljenja. Marka Megapoxy s povjerenjem se primjenjuje u svim aspektima građevine od 1974. godine. Koliko je poznato nije došlo do promjena u postojanosti Megapoxy smola uslijed starenja o čemu svjedoče tisuće kvadrata ugrađenog kamena, mramora i granita u svijetu.